מאמר יוצא דופן בכנותו התפרסם בשנת 2013 בניו יורק טיימס, כשפרופסורית למשפטים בשם פרופ' סאקס) תארה איך נאלצה להאבק במה שהרופאים צפו לה מכיוון שאובחנה כסובלת מסכיזופרניה. במאמר היא מתארת בין השאר כיצד, לפני שלושים שנה, כשאובחנה, הסבירו לה שהיא לא תגור לבד או תנשא, שתעבוד בעבודות זמניות ופשוטות, וכיצד יתכן שהיום היא פרופסורית למשפט ואיש צוות במרכז הפסיכואנליטי. המאמר יצר הדים רבים בארצות הברית כאשר רבים טוענים כי מדובר במקרה קיצוני וכי רוב החולים לא מצליחים לשגשג. מטופלים ובני משפחותיהם מזדהים באופן קבוע עם דבריה של פרופ סאקס וכועסים על הרופאים שלא נותנים לאנשים סיכוי אמיתי. לקישור למאמר זה- לחץ כאן
פרופ' סאקס מנסה להסביר איך בכל זאת מצליחים בכל זאת אנשים עם המחלה? ולדעתה, בנוסף לתרופות ולטיפולים בשיחות, אנשים עם תפקוד גבוה הצליחו לאמץ טכניקות  קוגניטיביות (מה העדויות לכך שאני באמת שומע קולות? או אולי מדובר בתפיסה לא מדוייקת) וטכניקות חדשות של התעלמות מהסימפטומים. גם פרופ סאקס חושבת, כמו רבים מהמטפלים כי חשוב לזהות דברים הגורמים להחרפת המצב הנפשי ולהימנע מהם. טכניקות נוספות כוללות ספורט ושמירה על גוף בריא, דיאטה בריאה, הינזרות מאלכוהול והקפדה על שינה טובה . חשוב מאד לשמור על גם עיסוק מתגמל בעבודה ובמקצוע מתאימים.
לדעתה, זו טעות כשרופאים אומרים למטופלים שלהם לא לצפות לעבודה טובה ומתגמלת. לכל אדם ייחודיות משלו ויכולות משלו. רופאים ומטפלים צריכים לעודד את המטופלים שלהם לשמור על תפקוד, כלומר לשמור ולפתח יחסים חברתיים וכמובן לעסוק בעובדה בעלת משמעות. פרופ סאקס היא לא היחידה- יש רבים כאלה גם בארץ.

לאחרונה קיים טרנד עולמי של חשיפה של סיפורים אמיתיים של לאנשים עם בעיות נפשיות מכל הסוגים אשר נאבקו והצליחו למרות מה שציפו להם. בכל העולם מתחילים להאבק בסטיגמה הנוראית הקיימת בציבור כלפי בריאות הנפש , סטיגמה הקיימת אף אצל הצוות הרפואי.
בישראל, ד"ר אילן טל, מהפסיכיאטרים הבולטים בארץ, ועמותת אנוש- העמותה הישראלית לשיקום בבריאות הנפש, החליטו לספר את סיפורם של מתמודדים עם בעיות נפשיות שהצליחו לחיות חיים רגילים ותפקודיים. בסדרה בווינט, מראיין ד"ר אילן טל אנשים שהצליחו לשקם את חייהם למרות המאבק הקשה. בסדרה מתראיינים אנשים שלמדו לימודים גבוהים, בעלי משפחות והורים לילדים, אשר עובדים ומתפקדים ככל אדם אחר, למרות אבחנות של מניה דיפרסיה, סכיזופרניה, התמכרות סמים והתעללות בילדות.

סרטוני וידאו של עמותת אנוש

צפו בקטעי וידאו של ד"ר אילן טל